Isotherm oplegger

Omdat de Scania trekker (veel) langer is dan een normale trekker, past niet iedere oplegger erachter. Na lang zoeken werd in 1985 een geschikte oplegger gevonden bij de Fa. De Vries in St. Annaparochie (Fr.).

De 10 meter lange DAM oplegger met Heiwo carrosserie was al oud
- bouwjaar 1968! - maar goed onderhouden en werd door hen gebruikt voor het vervoer van Frico kaas.

Het is een zgn. Isotherm oplegger met geïsoleerde wanden van tempex (piepschuim).

Zie Historie/Vorige levens


Verlengd en verhoogd

De 'pasvorm' van de oplegger was echter niet ideaal en daarom werden al van tevoren tekeningen gemaakt om de trailer te verhogen (i.v.m. de zware, hoge schuifschotel op de trekker) en aan de voorzijde te verlengen (Heiwo paneel van een meter).

Tevens werd door Hans Witte een aparte achterbumper ontworpen in 'Zweedse' stijl, mede omdat het merk Scania uit Zweden komt.

Na aankomst op Texel werd de oplegger op bokken gezet, gedeeltelijk gestript en gestraald.

Daarna werd in de eigen werkplaats het chassis aan de voorzijde verlengd en boven het tandemstel met bijna 30 cm verhoogd.

De bestaande carrosserie werd gedeeltelijk vernieuwd.


 

Promotie

De gehele winter van '85-'86 is aan de oplegger gewerkt en in het voorjaar van 1986 kreeg de trailer een nieuwe verflaag: rood chassis en blauwe carrosserie. Hierop werd in opdracht van de VVV Texel de door Martin Groot uit Hoorn ontworpen decoratie aangebracht van zelfklevende folie.

Het interieur werd ingericht als rijdend VVV kantoor met infobalie, folderkasten en videopresentatie.

Vanaf 1986 is de oplegger steeds ingezet als rijdende promotiewagen voor de Stichting VVV Texelpromotie.

Zie Promotie


Luchtvering

De DAM oplegger is een ouderwets gebouwde trailer, met zware chassisbalken en dikke veerpakketten aan het tandemstel. Niet echt comfortabel dus, en daarom werd in 1987 het veerpakket van het tandemstel vervangen door luchtvering van Weweler.

DAM = Damster Automobiel Maatschappij; deze fabrikant van getrokken materieel is al jaren geleden opgegaan in Zwalve.


Uitstraling

In 1997 werd ook voor de oplegger een nieuw kleurenschema ontworpen, wederom door Martin Groot.
Op een witte achtergrond kwam o.a. een fotocollage van de mooiste plekjes op het eiland.

Zo kreeg de combinatie -ondanks dat de Scania inmiddels een klassieker kon worden genoemd- een moderne en bijdetijdse uitstraling.


 Vernieuwd

In 2000 is de exploitatie van de Texeltruck gewijzigd. Naast de VVV participeren nu een vijftal vooraanstaande Texelse bedrijven en instellingen. Dus werd de oplegger wederom voorzien van een gewijzigde buitenkant, ditmaal ontworpen door Hans Witte. Hierop zijn naast de VVV ook de beeldmerken van de participerende bedrijven te zien.

Tevens is het interieur geheel vernieuwd, met presentaties van alle deelnemende bedrijven. Voor de buitenpresentatie beschikken wij over een overdekte kraam, folderrek enz.

Zie Promotie en Evenementen


Presentatie

De Texeltruck bezoekt jaarlijks een tiental grote evenementen, jaarmarkten en braderieën. Het publiek heeft toegang tot de trailer via een trappenbordes en kan door een van onze presentatrices worden voorzien van allerlei Texel informatie.

Naast de inforuimte is er in de trailer een verblijfsruimte voor de bemanning.

De 220 volt installatie van de oplegger kan gekoppeld worden aan het elektriciteitsnet. Waar dit niet kan, zorgt een eigen aggregaat voor de stroomopwekking.


Interieur

Net als de trekker werken wij regelmatig aan de oplegger om hem te verbeteren.

 

In 2003 is de privé-verblijfsruimte voor de bemanning opnieuw ingericht met nieuwe kasten, een zithoek annex slaapruimte, keukenblok met stromend water enz.